Wymagania sprzętowe: Windows 95/ XP/98/ ME/ 2000
Pentium 166 Mhz
32 MB RAM
DirectX 6.0
karta dźwiękowa
karta graficzna SVGA
70 MB na dysku, CD- ROM x4, mysz
dodatkowo: karta sieciowa lub modem do gry wieloosobowej.
Recenzja:
Gra niedoceniona, powoli podbija serca strategów. Za grę zapłaciłem 6.99 zł z serii "bombowa seria"... nie żałuję, do gry wracam często i nigdy mi się nie nudzi. Zachwycony jestem grafiką, jak na tamte czasy...
W grze możemy dowodzić jedną z 4 nacji. Moja ulubiona: Nieumarłe Hordy. Po za tą można wybrać jeszcze:
* Imperium,
* Górskie Klany,
* Przeklęte Legiony.
Czarów jest grubo ponad 50, nie wspominając o zwojach, sztandarach, tomach ksiąg, pierścieniach(amulety) i czarach które kupić można u kupca. Wciągająca jest fabuła ale o niej później. Teraz powiem trochę o jednostkach i technikach walki. Najlepszym wojskiem dysponują (według mnie!) Górskie Klany posiadają min. Niedźwiedzia z dużym HP(życie, pula życia) i Olbrzyma który zadaje potężne ciosy, szczególnie po awansie. Prawie wszystkie jednostki zbierają doświadczenie(XP) po uzbieraniu odpowiedniej ilości XP jednostki awansują powiększając sobie tym samym pule HP i siłę. Walka jest dosyć ciekawa, chociaż nie zaimponuje doświadczonym graczom. W pierwszym rzędzie ustawia się wojsko nie zdolne do walki na dystans a w drugim(lewa) wojska miotające np. piorunami.
Na początku rozgrywki mamy swoją stolice w której znajduje się bohater mający naprawdę wielką siłę, szkoda tylko że nie możemy z nim wyjść ): służy tylko do obrony. Gra posiada multi oraz edytor misji. W grze są 4 kampanie i wiele scenariuszy do dyspozycji.
Obszary wokól stolicy i innych miast automatycznie przekształcane sa np. w zielony las lub spaloną ziemię. W ten sposób zaznaczone są terytoria poszczególnych graczy. Powiem trochę o surowcach. ;-)
W grze mamy: złoto oraz 4 rodzaje kryształow many. Różdżkarz może łatwo i szybko przejąć nawet najodleglejsze złoże. Gra jak wiadomo jest turowa tzn. każdy gracz ma do dyspozycji 1 turę w której przemieścić może jednostki lub wybudować np. budynek lub zbadać czar.
Strategy First zdecydowało się na kontynuacje serii, dzięki temu mamy kolejne 2 częsci i liczne dodatki.
Fabuła:
Nevendaar- kraina ta stanowi pole nieustającej walki konkurujących ze soba czterech bogów: Wielkiego Ojca, Bethrezena, Wotana i Mortis. Czasy, kiedy ścierali się oni wyłącznie miedzy sobą, dawno mineły - teraz czynią to za pośrednictwem swoich wyznawców. Podwładnymi Wielkiego Ojca są ludzie zrzeszeni w Imperium. Żyli oni w spokoju czcząc swego boga, do czasu gdy starszyzna przepowiedziała straszliwy kataklizm: otwarcie w samym sercu kraju piekielnejszczeliny, z której na powierzchnię wylegną najstraszliwsze monstra. Spełniła się ona dużo szybciej, niż oczekiwano. Imperium ogarnoł chaos, a władzę w podzielonych regionach przejmowali żądni zaszczytów i bogactw watażkowie...
Piekielne Legiony...chcą zniszczyć Imperium...nie pozwól na to stań po stronie dobra!
IQ przeciwników. Cóż można powiedzieć? W grze występują także jednostki neutralne które same nas nie zaatakują ani się nie poruszają. Można podejrzeć jakie jednostki występują w danej grupie neut.
Jest jeden błąd? hmm... Powiem raczej: niedopracowanie.
Gdy mamy dwie jednostki i jedna z nich jest w krytycznym stanie a druga jest w pełni zdrowa to wróg wybierze jednostkę zdrową i będzie do niej "łupać"
Dla graczy jest to ułatwienie. Jednostki wrogie lub te sprzymierzone zachowują się raczej normalnie. Nie dopatrzyłem się żadnych bugów.
Sterowanie:
Myszka, Klawiatura.
xD
Kody do gry:
Enter a potem napisz:
lub
pisz podczas rozgrywki.
givememoney - 5000 many i złota
upgrademe - po walce podnosi level
playhideandseek - niewidzialność
iwanttokilleverybody - wojna ze wszystkimi
iloveallofyou - pokój ze wszystkimi
iwanttobuildagain - możesz budować jeszcze raz
whoturnedoffthelights - ukrywa mapę
nowicanseeyou - pokazuje mapę
whataloseriam - przegrywasz grę
nobodycanbeatme - wygrywasz grę
givemeanotherchance - wskrzesza zmarłych
makemestronger - uzdrawia
wouldyou? - sojusz
Wady:
* Brak samouczka (przydałby się)
* Wybór jednostek nie jest zbyt bogaty
* Można dowodzić co najwyżej 5 postaciami ):
Zalety:
* Edytor i multi
* Wieeeeeeele godzin można się bawić
* Wciągająca fabuła i pomysłowość twórców
Ocena:
Gra naprawdę stara ale jara jak to mówią.
Zachęcam do kupna naprawdę warto. Gra jest wyjątkowa i tą wyjątkowościa zarazi i Ciebie!
Gra bardzo tania!
Proszę dyskutować na temat gry i na temat recenzji.
Jeśli ktos ma jakieś pytania proszę pisać.
Sądze że niewiele osób ma tą gre.....no niestety. Ale mam nadzieje że po tej recenzji zakupicie dla siebie i dla swojej babci oczywiście (:
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 6 razy Wiek: 14 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 404 Piwa: 59/59 Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-08-30, 15:17
W tą część akurat grałem jakiś czas u kolegi, ale najczęściej grałem w 2, czyli Bunt Elfów, grafika nawet fajna, walka z potworami też mi się podoba, oraz rekrutacja i zdobywanie doświadczenia, po zdobyciu max poziomu na jakimś lvl'u postać ewoluuje, lubię tą grę i potrafi wciągnąć.
Ocena gry - 9/10
Ocena recenzji 9/10 ( mogłeś zrobić oddzielny temat z cheatami do tej gry w dziale Cheaty ) + P!VV0
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 6 razy Wiek: 14 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 404 Piwa: 59/59 Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-08-30, 16:39
Jim napisał/a:
Nie grałem jeszcze w tą grę, ale słyszałem, że to taki klon Heroesów. Prawda to ;>?
Ano nie, w Heroes'ach jest tak, że poruszasz się postacią podczas walki, a tu nie możesz, mbrak ulepszeń, nie ma wybierania "drzewa szkolenia" ( pomijając IV ), postacie zdobywają doświadczenie. W ogóle to jest inna gra, niż HOMM pomijając, że to strategie i ma się zamek i bohatera i armię i się walczy itp. itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum